Waar vindt u uw doelgroep?

Maandag 30 juli 2018
Om te kunnen bepalen welke doelgroepen voor jouw organisatie of bedrijf interessant zijn, zijn er profielen ontwikkeld. De profielen zijn gebaseerd op leefstijlen. Tot voor kort werd in de toeristische sector vooral gebruik gemaakt van de Leisure Leefstijlen van Recron. 
In opdracht van een aantal provinciebesturen is het Recron-kleurenmodel onlangs geactualiseerd. Dat was ook nodig. Tien jaar geleden, toen de Leisure Leefstijlen zijn ontwikkeld, maakten 50-plussers bijvoorbeeld nog nauwelijks gebruik van sociale media en bestonden actiesites als vakantieveiling.nl nog niet. Tegenwoordig boekt een belangrijk deel van de consumenten vakanties of uitjes via deze kanalen.
De nieuwe leefstijlen zijn terug te vinden op de website www.leefstijlvinder.nl. Deze gratis toegankelijke website biedt een aantal functionele handvatten. Je kunt bijvoorbeeld een postcodeanalyse uitvoeren. Hiermee kan een specifiek bezoekersbestand worden voorzien van een leefstijlprofiel, waarmee je inzicht krijgt in de interesses en wensen van  (potentiële) bezoekers. Een gemeente-atlas biedt inzicht in de omvang van de leefstijlgroepen en het lokale vrijetijdsgedrag. 
De resultaten voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk laten een redelijk overeenstemmend, weinig verrassend beeld zien. In het Land van Cuijk wonen vooral rustzoekers en -in iets mindere mate- harmoniezoekers. Avontuurzoekers zijn in het Land van Cuijk relatief zeldzaam. 
Het interessante is dat je op de kaart van Nederland kunt terugvinden wat de resultaten per gemeente zijn en waar je de doelgroep kunt vinden die het beste bij jouw aanbod past.