Maasfietsroute populair bij fietstoeristen

Vrijdag 15 maart 2019
Het Land van Cujk heeft zichzelf gepromoot tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht.
Voorafgaande aan de beurs is een kennisbijeenkomst gehouden waarbij diverse organisaties op het gebied van fietsen en wandelen de resultaten van recente onderzoeken presenteerden.
Martine Werensteijn van Wandelnet beschreef aan de hand van zogenaamde 'wandelleefstijlen' zes typen van wandelaars: avontuurlijk, gezellig, georganiseerd, rustig, prestatief en cultureel. 
Monica Wagenaar lichtte namens het Fietsplatform de resultaten van een fietsvakantieonderzoek toe. Opvallend: releatief veel fietstoeristen (Nederlanders die meerdaagse fietstrektochten in eigen land ondernemen) maken gebruik van de LF-routes. De Maasfietsroute (LF3) was na de Noordzeeroute de bekendste route. In totaal fietsen jaarlijks zo'n 113.500 de LF-routes. Zij besteden gemiddeld 47 euro per dag. Samen is de genoemde groep van fietsers goed voor 50 miljoen euro aan bestedingen!
Tot slot presenteerde Jos van Schijndel, namens wielersportbond NTFU, de resultaten van een onderzoek onder Nederlanders van 18 jaar en ouder de minimaal twaalf keer per jaar aan wielrennen, mountainbiken of trektochten op de fiets doen én deze activiteit beoefenen op een sportieve fiets. Uit het onderzoek blijkt dat liefst 850.000 Nederlanders tot de genoemde categorie mogen worden gerekend.