Groeteractiviteiten in zomer 2018

Maandag 06 augustus 2018
Een overzicht van de Groeteractiviteiten in het Land van Cuijk in de maand augustus:

Beers
Groeterwandeling Landgoed De Barendonk
Op elke dinsdag in augustus neemt gidsgroeter Gert belangstellenden mee en vertelt over de historie, mysteries en verhalen van Landgoed De Barendonk. 
Aanvang 10.30 uur, verzamelen bij de receptie van Landgoed De Barendonk, Millseweg 13, Beers. 
Deelname is gratis.
  
Boxmeer
Groeterwandeling door Boxmeer
Elke donderdag t/m september staat één van de groeters om 10.00 uur klaar bij het Toeristisch Ontmoetings Punt de Weijer (in de bibliotheek). De rondleiding duurt anderhalf tot twee uur en is gratis.
Speciaal voor iedereen die niet, nog niet, sinds kort, al een tijdje of al heel lang binnen of buiten Boxmeer woont. 
Wie op een andere dag of tijd met een groep (familie / vrienden / collega's) een rondleiding wil, kan een afspraak maken. tel. 0485 - 573045.

Grave
Rondleiding door Historisch Grave
Elke dinsdagmiddag in augustus kan onder leiding van een gids kennis worden gemaaktmet de historie van het vestingstadje Grave. 
Prijs € 4,50 p.p.
De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur.
Start: 14.00 uur Historisch Stadhuis, Hoofdwagt 2 in Grave
Voor meer informatie: Toeristisch Ontmoetingspunt Grave, tel. 0486 – 870067

Rondleiding door het Kapucijnenklooster in Velp ( gem. Grave)
In augustus is er elke zaterdag een rondleiding olv een gids door het Kapucijnenklooster in Velp (gem. Grave).
Er wordt een bezoek gebracht aan het klooster, de kerk en de tuin met uitleg over de geschiedenis van het gebied, de geschiedenis van de Kapucijnen in dit klooster, de opbouw van een kloostertuin en informatie over het interieur van kerk en klooster. Koffiepauze is in de refter (eetzaal).
Duur van de rondleiding is circa 2 uur. Op verzoek zijn thema-wandelingen mogelijk: kerkgeschiedenis, kapucijnengeschiedenis, architectuur.
Aanvang 14.00 uur, einde 16.00 uur.
De deelname kost 5 euro pp, inclusief koffie.
Opgeven kan via onze website : www.avantspirit.nl
Groepen (vanaf 10 personen) kunnen op afspraak iets plannen.
 
Groeningen
Rondleiding door Museum van Postzegel tot Tank
Groeningsestraat 44a
Groeningen
Tel. 0478-631683 / 06-22641315
Ga mee met een rondleiding door het bijzondere museum Van Postzegel tot Tank. Eigenaar en Groeter Tonnie Ebben kan enthousiast vertellen over zijn collectie die vooral bestaat uit gebruiksvoorwerpen, uniformen en aanverwante spullen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog.  Elk voorwerp klein of groot heeft zijn eigen verhaal en dat is wat Tonnie Ebben zo belangrijk vindt om te vertellen. Maar ook is er een flinke verzameling gebruiksvoorwerpen die ouder, soms veel ouder, zijn; zelfs tot uit de steentijd. Het accent van de verzameling ligt op voorwerpen en verhalen uit de omgeving oud gemeente Vierlingsbeek en direct daar omheen. 
Alleen op afspraak.

Haps
Wandelingen over het Duits lijntje, bij Huistheater De Steenakker in Haps
Ga mee op een spannende wandelreis over de oude spoordijk van het Duits lijntje bij Huistheater De Steenakker in Haps! 
Groeter Elles van Loenen is tevens eigenaresse van het theater. Zij zorgt voor een korte inleiding en vertelt onderweg over de rijke cultuurhistorie van dit voormalige spoortraject. De wandelingen worden afwisselend geleid door Peter Beelen. Peter woonde als jongen aan de Steenakker en was verknocht aan de spoordijk. Hij weet veel over de ontwikkelingen van het gebied en vertelt daar graag over. De spoordijk is nu een natuur- en wandelzone.   
Data: wo 29 aug, wo 19 sept en wo 17 oktober. Start om 14.00 uur bij Theater De Steenakker, Steenakkerstraat 5 in Haps. De wandeling met intro duurt ongeveer 1.30 uur. Minimaal 8 deelnemers. Aanmelden via info@desteenakker.nl of 0485-310920. Kosten: € 5,- p.p. inclusief kop koffie/thee en een versnapering. Er zijn op verzoek aanvullende arrangementen beschikbaar. Kijk op www.desteenakker.nl 

Mill
Wandeling olv gids "Sporen van de Oorlog"
Nog voordat de meeste Nederlanders in de gaten hadden dat het land op 10 mei 1940 in oorlog was met Duitsland, was Mill al het toneel van zware gevechten die tot in de ochtend van 11 mei voortduurden. 
Hele jaar door, alléén op afspraak. Opgeven via peters.t@ziggo.nl of via 0485 - 452130. Voor meer info kijk op: www.stichtingsporenvandeoorlog.nl
Duur ca 1,5 uur.  Kosten: € 2,50 pp, bij minder deelnemers minimaal € 10,-- . 
 
Overloon
Rondleiding Overloon
De groeters in Overloon vertellen over de historie van het dorp, vooral de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De vertrektijd is om 10:00 uur vanaf het Toeristisch Ontmoetingspunt, Restaurant De Boompjes, Irenestraat 1 in Overloon.
De rondleiding duurt plus minus twee uur en de te lopen afstand is ca. 2 km. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.
Deze rondleiding vindt plaats op:
Zaterdag 11 augustus
Zaterdag 25 augustus  

Sambeek
Groeterrondleiding stuw- en sluizencomplex Sambeek 
Tijdens deze informatieve rondleiding komt onder andere de werking en de historie van de stuw en de sluizen aan bod. Iedere woensdag nog tot en met september om 14.00 uur en 15.00 uur vertrekt er een gids. Verzamelen bij De Meerstoel (Maasstraat 12, Sambeek). Aanmelden is niet nodig en de deelname is gratis.

Sint Agatha
Rondleiding Kruisherenklooster in Sint Agatha
Neem een kijkje in het oudste, nog bewoonde, klooster van Nederland: het Kruisherenklooster in Sint Agatha en volg een rondleiding inclusief een bezoek aan de tentoonstelling 'De Witte Karavaan. 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika'.
Nog alle vrijdagen in augustus, aanvangstijd: 14.00 uur
Start: hal van het Erfgoedcentrum, Kloosterlaan 24 te Sint Agatha.
Duur: 1,5 uur. Maximaal aantal deelnemers: 15. Aanmelding is niet mogelijk.Kosten: € 4,00 p.p.
Zie voor de meest actuele informatie: www.kloostersintagatha.nl

Vierlingsbeek
Fietstocht door het Verboden Gebied
Deze fietstocht olv een Groeter voert langs verschillende herdenkingspunten uit de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op het boek "Verboden gebied". De tocht is totaal 27 kilometer lang en gaat over goede fietswegen of fietspaden. De route voert tevens door de mooie natuur van de maasdorpen, waarbij ook de historie aan bod komt.
Op de eerste zaterdag van de maand, nog tot en met oktober . Start: 13.30 uur bij de kerk/Herberg Thijssen, Spoorstraat 5 in Vierlingsbeek. De tocht duurt tot ca 16.30 uur. U dient uw eigen fiets mee te brengen. Deelname is gratis.